joomla

102821822 3047550208654433 5696898644516524435 oСьогодні, в першу неділю після П’ятидесятниці, Церква Христова відзначає пам’ять всіх святих, тих, які вгодили Богові виконанням Його заповідей та святістю життя. Церква вшановує пам’ять тих, чиї імена відомі нам, і тих, чиї імена знає лише Господь.

Загальне церковне вшанування всіх святих згадується не пізніше кінця IV-го – початку V століття. Святитель Іоан Золотоустий у своїй проповіді на це свято чітко вказує, що вшанування всіх святих звершується через тиждень після свята П’ятидесятниці.

На іконі Собору всіх святих зображено Господа Ісуса Христа при Його Другому Пришесті, що сидить на престолі над небесами, і оточений сонмом святих ангелів і людей. Безпосередньо з боків від престолу Христа поклоняються Адам і Єва. У нижньому лівому кутку – біблійний патріарх Авраам з душею праведника на лоні, згідно зі згадкою у 16 главі Євангелії від Луки. У середині нижньої частини ікони – благорозумний розбійник, розіп’ятий з Христом. У нижньому правому куті – старозавітний патріарх Яків. Всі вони неначе говорять до нас з небес: ось ми потрудилися з благодаттю Божою у тимчасовому житті душею і тілом, а тепер вічно радіємо і взиваємо до вас: «Уподібнюйтеся нам, як і ми Христу» (пор. 1 Кор. 4: 16).

Тож берімо приклад з угодників Божих і досягаймо святості, всім своїм життям, розумом і серцем, і волею, і плоттю – всім своїм єством. Нехай Господь за молитвами всіх святих дарує нам кріпості душевних та тілесних сил на многії і благі літа.

Пресслужба Православної Церкви України