joomla

Багаторічною доброю традицією стало 19 січня, в день свята Богоявлення, Хрещення Господа Бога і Спаса Нашого Ісуса Христа, в невеличкому, загубленому в лісах селі з унікальною назвою Святе на Здолбунівщині освячувати воду. У цій частині району в роки Другої світової війни діяла Українська Повстанська Армія, а неподалік села, в урочищі Гурби, розташований Меморіал Героям Гурбинського бою та Свято-Воскресенський чоловічий монастир на Повстанських Могилах, братія якого завжди активно бере участь в організації чину освячення води та безпосередню участь.

 

Так і цьогоріч, 19 січня 2022 року Божого (6 січня ст.ст.) на озері в селі Святому архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, священноархімандрит Свято-Воскресенського монастиря на Повстанських Могилах, звершив чин Великого Йорданського освячення води. Високопреосвященному Владиці співслужили намісник Гурбинського монастиря архімандрит Онуфрій (Ляда), а також братія та клір обителі: ієромонах Лука (Зань), ієромонах Марк (Лісний), ієромонах Ілля (Соцький) та протодиякон Андрій Бурдик.

 

На богослужінні були присутні представники органів місцевої влади, меценати і благодійники та багато високоповажних гостей.

 

Співи за богослужінням виконував хор Гурбинського монастиря під керівництвом Валентини Бартошенко.

 

Після освячення води Владика Іларіон звернувся до присутніх з вітальним та повчальним словом та окропив усіх присутніх освяченою богоявленською водою.

 

По завершенні богослужіння усі мали змогу пригоститися справжнім козацьким кулішем та гарячим чаєм, а також зіргрітися у пункті обігріву.

 

 

 

Прес-служба Гурбинського Свято-Воскресенського

чоловічого монастиря 

 

фото: Володимир Карчевський