joomla

pcu-logoЗаява Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України) щодо захисту права на свободу совісті

Підтверджуючи незмінність позиції ПЦУ, викладеної у попередніх Заявах Священного Синоду та Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ), цією заявою ще раз бажаємо засвідчити, що право релігійних громад за рішенням своїх загальних зборів змінювати підпорядкування, виходити зі складу структур, підлеглих Московському патріархату, та входити до Православної Церкви України – гарантоване Конституцією і законами України, а також відповідає загальновизнаному розумінню свободи віросповідання.

Це право не може бути обмежене чи скасоване під приводом воєнного стану, адже сама війна Росії проти України однією з ключових причин має поширення ідеології «русского міра». Структури Московського патріархату десятиліттями сприяли поширенню цієї ідеології в Україні, тож вони несуть частину моральної відповідальності за наслідки своїх дій.

Соціологічні опитування фіксують стрімке падіння рівня підтримки структур Московського патріархату в Україні та одночасне зростання підтримки Православної Церкви України. Тому зміна релігійними громадами свого підпорядкування, їхній вихід з-під влади Московського патріархату – об’єктивний і незворотний процес. Цей шлях від початку великої російської агресії добровільно подолали понад 600 громад і щодня до цього числа додаються нові.

Зрозумілим є занепокоєння представників Московського патріархату через втрату підпорядкованих громад. Але для нас дивним і незрозумілим є намагання досить значної кількості наділених владою осіб,  в тому числі з органів, які мають турбуватися про правопорядок і безпеку держави, як в центрі, так і на місцях штучно перешкоджати цьому процесу.

Священний Синод вважає таке втручання незаконним, аморальним і категорично неприйнятним. Україну треба захищати від «русского міра», а не сприяти консервуванню його рештків та метастазів.

Священний Синод звертається до всіх, від кого це залежить, із закликом невідкладно вжити належних заходів для припинення практики перешкоджання православним громадам у справі виходу їх з-під влади структур Московського патріархату.

Вкотре підкреслюємо, що будь-які ініціативи, спрямовані на пряме чи опосередковане позбавлення релігійних громад цього права і перетворення їх на фактичних кріпаків, для ПЦУ є завідомо неприйнятними.

Водночас знову свідчимо, що Православна Церква України є відкритою для діалогу з усіма зацікавленими сторонами, включно з офіційними представниками релігійного об’єднання УПЦ (МПвУ), щодо визначення на основі міжнародних норм та законодавства України конкретних механізмів реалізації релігійними громадами невід’ємного права на зміну центру свого підпорядкування.

Від імені та за дорученням Священного Синоду –

Епіфаній

Митрополит Київський і всієї України