joomla
 

З сумом сповіщаємо, що 24 жовтня 2012 р. близько 9-ої години ранку на 85-му році життя упокоївся найстарший за віком ієрарх УПЦ Київського Патріархату митрополит Євсевій (Політило), колишній Рівненський і Острозький, який проживав на спокої у м. Львові.

Владика спочив з миром після сповіді та причастя Святих Христових Таїн.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив співчуття рідним і близьким покійного владики Євсевія. "Це був достойний ієрарх і служитель Церкви Христової. Нехай Господь упокоїть його душу в оселях праведників!" – відзначив Предстоятель Церкви.

Також співчуття висловив керуючий нашою єпархією, Високопреосвященний Іларіон, архієпископ Рівненський і Острозький: "за багато років духовного пастирства митрополит Євсевій об'єднав у вірі тисячі людей, надихаючи їх до служіння Богові, утвердження Української Помісної Православної Церкви та любові до рідної Батьківщини. Тому в цей скорботний для всіх нас день, просимо Всемилостивого Бога, щоб оселив душу новопреставленого митрополита Євсевія в оселях Небесних, де праведники спочивають".

У четвер 25 жовтня труна з тілом покійного митрополита Євсевія буде перенесена до Академічного храму Святителя Іоана Золотоустого Львівської православної богословської академії (вул. Лисенка, 43), де усі бажаючі матимуть змогу попрощатись з владикою Євсевієм.

Чин похорону буде звершено у п’ятницю 26 жовтня в храмі Святителя Іоана Золотоустого м. Львова.

З благословення Предстоятеля, Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, чин похорону новопредставленого Високопреосвященного митрополита Євсевія очолить керуючий Львівською єпархією Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, у співслужінні ієрархів Української Православної Церкви Київського Патріархату та численного духовенства.

Початок богослужіння о 9:00 год.

Поховають владику Євсевія на Янівському кладовищі м. Львова.

* * *
Євсевій (в миру Віталій Петрович Політило), колишній Митрополит Рівненський і Острозький. Народився 12 липня 1928 р. у с. Софіївка Дніпропетровської обл. У 1950-1954 рр. навчався в Ленінградській духовній семінарії, а в 1954-1958 – Академії, яку закінчив кандидатом богослов’я.

15 жовтня 1949 р. рукоположений у сан священика. У 1965-1993 рр. був настоятелем Свято-Успенської церкви м. Львова. У 1975-1978 рр. проходив церковне служіння в Канаді: секретар єпископа, керуючого Патріаршими парафіями в Канаді і США. Редактор журналу «Канадський православний вісник». У 1979-1985 рр. – секретар Львівсько-Тернопільського єпархіального управління.

На початку 1990-х років підтримав рух за автокефалію Української Православної Церкви. З 1990 р. ректор Львівської духовної семінарії, з 1996 р. – Академії. Овдовів.

5 липня 2002 р. пострижений у ченці, а 6 липня хіротонізований на єпископа Полтавського і Кременчуцького. Був піднесений до сану архиєпископа, а згодом – Митрополита. 14 грудня 2005 р. призначений керуючим Рівненською єпархією.

23 січня 2012 р. був звільнений від управління Рівненською єпархією за станом здоров’я і членства у Синоді та почислений на спокій.

Прес-служба Рівненської єпархії

за матеріалами cerkva.info