joomla
 

милостива.2Ікона Божої Матері, звана "Милостива" (Кікська).  Ця ікона написана, за переказами, святим євангелістом Лукою. Назву свою "Кікотіса" вона отримала від гори Кикос, що на острові Кіпр. Тут вона знаходиться в імператорській обителі, у храмі, побудованому на її честь. Перш ніж потрапити на острів Кіпр чудотворний образ Богородиці за промислом Божим довго мандрував: спочатку знаходився в одній з перших християнських громад в Єгипті, потім був перевезений до Константинополя, де залишався до часу Олексія Комніна (кінець XI - початок XII століття). У ці роки старцю-самітнику Ісаї в дивовижному знаменні було відкрито, що його стараннями чудотворний образ, написаний євангелістом Лукою, буде перебувати на острові Кіпр. Старець багато трудів поклав на виконання Божественного одкровення. Коли ікона Богоматері прибула на острів, від неї стали відбуватися численні чудеса. Здавна і донині в обитель Богоматері Милостивої з усіх боків стікаються одержимі всілякими недугами і отримують зцілення за своєю вірою. У чудотворну силу святої ікони вірують не тільки християни, але й іновірці і вдаються до неї в бідах і хворобах. Невичерпна милість Пречистої Богородиці, Заступниці всіх стражденних, і воістину притаманне Її образу ім'я "Милостива". Чудотворна "Кікська" ікона Богоматері має чудову особливість: вона, невідомо з якого часу, закрита до половини пеленою від верхнього лівого кута до правого нижнього, так що ликів Богоматері і Божественного Немовляти ніхто не може і не дерзає бачити. Зображення Богоматері на іконі являє собою тип Одигітрії, як і образ Смоленської ікони Матері Божої. Глава Богородиці увінчана короною. Нині список з цієї ікони особливо шанований знаходиться в жіночому Микільському монастирі м. Мукачева.


Тропар, глас 1: Прибіжімо, люди, з відвагою до Милостивої Цариці Богородиці, і розчулено взиваємо до Неї: пошли, Владичице, милості Твоя багаті, зберігаючи в здоров'ї і благоденстві грішних рабів Твоїх. Хворих зціли, скорботних утіш і тим, що бідують допоможи. І сподоби нас, Премилостива, благочесно життя це земне закінчити, християнський непосоромний кінець отримати і Небесне Царство унаслідувати. Місто наше визволи від всяких злих обставин, захищаючи Твоїм Милостивим заступництвом. Світові мир даруй і спасіння душам нашим випроси.

Величання: Величаємо Тебе, Пресвята Діво, Мати Христа Бога нашого, і шануємо образ Твій святий, від нього ж виточуєш зцілення всім, хто з вірою приходить до Тебе.

Молитва перед іконою Пресвятої Богородиці «Милостива»
О Пресвята і Преблагословенна Мати Господа, Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Милостива Богородице і Пріснодіво Маріє! Припадаючи до святої та чудотворної ікони Твоєї, смиренно молимося до Тебе, Благої та милосердної Заступниці нашої: вислухай голос грішних молінь наших, не зневаж зітхань від душі, побач скорботи і біди які прийшли до нас, і як велелюбна воістину Мати поспіши на поміч нам, сумним, що впали у велику кількість гріхів і повсякчас прогнівляємо Господа і Творця нашого, Його ж ублагай, Заступнице наша, щоб не погубив нас із беззаконнями нашими, але явив нам чоловіколюбно Свою милість. Випроси нам, Владичице, у благості Його, тілесне здоров'я і душевне спасіння, благочестиве і мирне життя, землі родючість, добре поліття, дощі своєчасні і благословення згори на всі добрі справи та починання наші, і як у давнину зглянулась єси милостиво на смиренне славослів'я послушника афонського, що співав Тобі пісню хвалебну перед пречистою Твоєю іконою, і послала до нього Архангела Гавриїла навчити його співати пісню небесну, що нею славословлять Тебе ангели на небесах, так прийми милостиво і наше нині старанно принесене Тобі молитвослів'я, і принеси його Сину Твоєму і Богу, щоб милостивим був Він до нас грішних, і продовжить милість Свою всім, хто шанує Тебе і з вірою поклоняється святому образу Твоєму. О Царице Всемилостива, Мати Божа Всеблага, простягни до Нього богоносні Твої руки, ними ж Його, як немовля носила Ти, і благай Його всіх нас спасти і визволитися від погибелі вічної. Покажи нам, Владичице, Твої щедроти: хворих зціли, скорботних утіш, тим що бідують допоможи, благо поспіши, щоб всім нам носити ярмо Христове в терпінні і смиренні, сподоби нас благочесно життя це земне закінчити, християнський непосоромний конець отримати, і Небесне Царство унаслідувати, материнським заступництвом Твоїм до народженого від Тебе Христа Бога нашого, Йому ж з безначальним Його Отцем і Пресвятим Духом, належить всяка слава, честь і поклоніння, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Дні святкування іконі Милостива - 25 листопада і 8 січня за новим стилем.

підготував протоієрей Миколай Капітула,

магістр богослів’я, викладач РДС,

клірик Покровського собору, м. Рівне