joomla

Eletskaya ikona Bozhiej Materi1Відомо, що ця ікона знаходилася в місті Єльці Орловської губернії. Літописи зафіксували рік її явлення - 1060, тобто той самий, що і у Єлецької-Чернігівської ікони. Про святкування 11-го січня в літописі сказано так: «Ця свята ікона (« Єлецька ») знаходиться в Орловській губернії, в місті Єльці, в соборній церкві в ім'я Смоленської Пресвятої Богородиці, де і свято на честь її відбувається. Вона з'явилася в 1060 році ».
5-го лютого про Єлецьку-Чернігівську ікону Богоматері сказано: «Вона з'явилася біля Чернігова, на горі Болдиній, на ялині, в 1060 році і прославилася багатьма чудесами».
У цих двох повідомленнях сумнівним може здатися те, що ікона одного і того ж імені з'явилася в один і той же рік в різних місцях. Непорозуміння це можна вирішити наступним чином - припустити, що одна з цих двох ікон, а саме Чернігівська Єлецька ікона є оригіналом, а інша - Єлецька, що знаходиться в місті Єльці на Орловщині в соборній церкві в ім'я Смоленської ікони Божої Матері, - списком з першої ікони.
Крім поясного зображення Божої Матері існують ще один вид Єлецької ікони - ростової. На цій іконі зображено явлення Цариці Небесної Тамерлану перед його походом на Москву, що було в 1395 році в місті Єльці.
Коли Тамерлан відпочивав у наметі на горі Аргамач, то йому з'явилась у видінні грізна світлоносносна Діва із сонмом святих. У той же день, 26 серпня, жителі Москви зустрічали чудотворну Володимирську ікону Божої Матері і молилися перед нею за спасіння від страшного нашестя. Зляканий видінням, Тамерлан вигукнув: «Отже, ми не здолаємо землі руської!» - І повернув з ордою назад.
У пам'ять про цю чудесну подію написана ікона Єлецька і встановлено місцевошановане святкування - 8 вересня (26 серпня за старим стилем).
День загальноцерковного святкування: 24 січня (11 січня за старим стилем).

 підготував протоієрей Миколай Капітула,
магістр богослів’я, викладач РДС,
клірик Свято-Покровського собору, м. Рівне