joomla

sporitel28 жовтня за новим стилем Православною Церквою вшановується ікона Пресвятої Богородиці «Спорительниця хлібів». Ця свята ікона написана з благословення старця Введенської Оптиної пустині преподобного Амвросія Оптинського. Отець Амвросій, великий російський подвижник ХIХ століття, полум'янів дитячою вірою до Божої Матері. Він особливо шанував всі Богородичні свята і в ці дні поглиблював молитву. Іконою «Спорителька хлібів» преподобний Амвросій благословив засновану ним недалеко від Оптиної пустині Шамординську жіночу обитель на честь Казанської ікони Божої Матері.

На цій іконі Божа Матір зображена сидячою на хмарах. Її руки розпростерті на благословення. Внизу - вижате поле, а на ньому серед трав і квітів стоять і лежать снопи жита. Старець Амвросій сам вказав день святкування - 15 жовтня (ст.ст) і назвав образ «Спорителька хлібів», вказуючи цим, що Пресвята Богородиця – «Помічниця для людей в їхніх трудах у пошуках хліба насущного». Перед своєю блаженною кончиною отець Амвросій замовляв в безлічі фотознімки з цієї ікони і роздавав і розсилав їх своїм духовним чадам. Для співу акафісту перед святим образом старець склав особливий приспів: «Радуйся , Благодатна, Господь з Тобою! Подай і нам, недостойним, росу благодаті Твоєї і яви милосердя Твоє !»

День поховання старця Амвросія в Шамординської обителі припав якраз на 15 жовтня - день святкування ікони. Перше чудо від святої ікони засвідчено в 1891 році, коли по всій Росії був голод через неврожай, а в Калузькій області і на полях Шамординської обителі хліб вродив.

У 1892 році, вже після кончини старця Амвросія, його послушник Іван Федорович Черепанов послав список з ікони в П'ятницьку жіночу обитель Воронезької області. У тій місцевості була посуха і загрожував голод, але незабаром після того, як перед іконою «Спорителька хлібів» був відслужений молебень, пішов дощ і засуха припинилася.

Підготував прот. Миколай Капітула