joomla

визволител каІкона Божої Матері «Визволителька»
Ікона Божої Матері «Визволителька» до того, як була принесена в Ново- Афонський Симоно-Кананітський монастир на Кавказі, перебувала на Святій Горі Афон у насельника Руського Пантелеймонового монастиря схимонаха Мартиніана (†1884). Благочестивий схимник отримав цю ікону від подвижника Феодула .

Свята ікона прославилася чудесами з давніх часів. По молитві перед цією іконою в 1841 році жителі Спарти (у Греції) позбулися сарани. З Пантелеїмонова обителі , за заповітом схиархімандрита Макарія, ця ікона 20 липня 1889 була передана для Ново-Афонської обителі, і було встановлено святкування на честь її 17 жовтня.

Коли в Симоно-Кананітській обителі вперше звершувалось свято на честь цієї ікони, буря викинула на берег біля монастиря більше тонни риби. На іконі зображена Пресвята Богородиця що тримає на правій руці Богомладеця Христа, Який благословляє правицею.

icon shigri prezde rozdestva deva2Ікона Божої Матері «До Різдва і після Різдві Діва»
Ікона Божої Матері, звана «До Різдва і після Різдві Діва», принесена в Миколаївський Пешношський монастир Московської єпархії московським купцем Олексієм Григоровичем Мокеєвим.

Близько 1780 року Олексій вступив до числа братії обителі. Всі кошти він віддав настоятелю архімандриту Макарію, а святу ікону залишив у своїй келії. Після кончини Олексія ікона була принесена настоятелю. Він, побачивши, що ікона написана олією на полотні і не за прописами, наказав поставити її над вхідними дверима в каплиці преподобного Мефодія, яка перебувала біля дороги, неподалік від обителі.

Прославлення святої ікони почалося в 1827 році, після того, як капітан Платон Осипович Шабашов, проходячи вночі повз каплиці, побачив, що від ікони Пресвятої Богородиці виходило незвичайне світло. В іншій раз йому було видіння ікони під час важких обставин життя. У сні побачив Платон сяючу ікону Божої Матері в хмарах над каплицею прп. Мефодія і почув голос: «Якщо хочеш позбутися спокус, помолися перед цією іконою». Платон послухався настанов Богородиці, і його скорбота минула.

Благочестивий Платон розповів про чудеса від ікони настоятелю монастиря, і той переніс святий образ до обителі. Коли на чудотворну ікону хотіли надягти ризу, то виявилося, що образ Пресвятої Діви, написаний на полотні, натягнутий на дошку, де було приховано зображення Богородиці кращого письма. Особливо численні були чудеса від цієї ікони в 1848 році під час холери, коли велика кількість людей, які молилися перед нею отримували зцілення.

підготував прот. Миколай Капітула