joomla

Роздуми про піст

11 45035Ось минув перший тиждень Великого посту. Яким він був? Чи провели ми його з користю для своєї душі та тіла? На протязі цього тижня в храмах було людно, адже, читався канон преподобного Андрія Критського. В ньому звучали покаянні слова, які були адресовані кожній людині.

«Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе, і візьме хрест свій, і за Мною йде!» (Мк. 8, 34)

23350411 1208879912 3e1f755957ac064a2a2ee4037b6cd9301Саме ці слова нашого Спасителя, дорогі браття і сестри, будуть темою нашої сьогоднішньої розмови. Ми попробуємо заглибитись у їхній зміст і зрозуміти їхнє значення. Тому, я пропоную на декілька хвилин забути про свої життєві турботи і всім разом, єдиним серцем і єдиними думками, полинути в минуле, в часи коли по землі ходив Спаситель світу Господь Ісус Христос.

Великий піст: що це? Як його проводити?

великий пістДосліджуючи повчання святих отців і вчителів Церкви про піст, чітко видно, що вони наголошують відрізняти головну ціль посту від засобів, які допомагають досягненню її. На жаль, навіть серед людей, що часто ходять до церкви, є багато таких, хто не розуміє високого духовного значення Великого посту, вважають достатнім самого лише стримання від скоромного та плотських утіх.

Що таке Євхаристійний Агнець ?

DiskosЄвхаристійний Агнець - це четверовугольна частинка, вирізана під час проскомидії з першої просфори, яка в кінці Євхаристійного канону перевтілюється в Тіло Христове.

 

Що таке просфора, антидор, артос ?

просфораПросфора своїм походженням сягає сивої давнини. Прообразом її служили хліби в скинії Мойсея. У перші століття християнства віруючі самі приносили з собою хліб, вино, єлей (тобто оливкову олію), віск для свічок - все, що потрібно для здійснення богослужіння.

Святі отці і вчителі Церкви про свято Стрітення Господнього

0SretenieVNOVСвятий Афанасій, архієпископ Олександрійський: «Нині відпускаєш раба Твого, Господи, за словом Твоїм, з миром, - промовив старець Симеон при стрітенні Господнім». Тому то, будемо зневажати смерть: бо якщо і боятися її станемо, то помремо, звичайно, у визначений нам Промислом час. 

Відомості про свято Стрітення Господнього. Відео.

стрітенняПропонуємо Вашій увазі розповідь про свято Стрітення Господнього

 

 

 

«Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів …»

Хрещення-2-250x250Саме таке сповідання Нікео – Цареградського Символу Віри заповідає дотримуватись Єдина, Свята, Соборна і Апостольська Церква своїм вірним чадам на усі часи буття цього світу, що відомо кожному православному християнину.