joomla

Святий Праведний Іоанн Кронштадтський: Слово в неділю про Митаря І Фарисея

21Будучи вчителями віри у юдейського народу, фарисеї хвалилися знанням закону, і між тим, більше всіх безчестили Бога порушенням закону і своїм крайнім лицемірством. Спаситель прекрасно оцінив їх, сказавши, що вони люблять перші місця в синагогах і цілування на торжищах.

 

Покаяння Закхея

Дорогі браття і сестри !
Через Палестину, що лежить між двома частинами світу  Африкою і Азією, проходила велика кількість торгівельних шляхів. Цими шляхами безперервно рухалися каравани купців,  подорожніх і прочан. Біля входу у міста, так як сьогодні на кордонах, стояли спеціальні установи - митниці.
Люди які обслуговували ці установи, мали в народі не дуже добру славу і називалися митарями. Про одного із таких митарів розповідає нам сьогоднішнє Євангеліє. Ця розповідь не стільки про самого митаря, як про чудесну переміну у його житті яка відбулася внаслідок його зустрічі з Божим Сином, Господом Ісусом Христом.
Христос що «прийшов знайти і спасти тих що загинули» (Лк.19.10.) збирав навколо себе велику кількість людей. З Його допомогою, в чудесний спосіб сліпі прозрівали, паралізовані починали ходити, біснуваті звільнялися від влади диявола, мертві в супереч законів природи ставали живими.
Про ці і інші чудеса, від очевидців дізнався
images 1Через Палестину, що лежить між двома частинами світу Африкою і Азією, проходила велика кількість торгівельних шляхів. Цими шляхами безперервно рухалися каравани купців,  подорожніх і прочан. Біля входу у міста, так як сьогодні на кордонах, стояли спеціальні установи - митниці

Правдиве покаяння підтверджується плодами покаяння

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!
Дорогі браття і сестри!
Сьогодні свята Церква нагадує нам про подію, пов’язану з переродженням Закхея. Закхей був начальник над митарями, що збирали податки для Римської імперії. Скупість, жорстокість, схильність до утисків людей були загальними рисами митарів. В народі поняття “митник” і “язичник” були різнозначними, для обох була одна загальна назва – “грішник”. Закхей був начальником митарів, і тому в народі вважався одним із перших грішників.
В той час, коли Ісус Христос завітав до Єрихона, в душі Закхея сталися суттєві зміни. В ньому прокинулась огида до наживи, золото перестало його приваблювати. Він почав шукати інших цінностей, які б задовольняли його душу. В такому стані людина намагається поспілкуватися з праведником, хоче розкрити перед ним свою душу. Закхей чув про Ісуса Христа, знав, що Він не цурається грішників, і тому його серце потяглося до Спасителя. Закхей мав одне бажання – лише побачити Великого Пророка. Митар не сподівався ні на що інше. Але і таке скромне бажання виявилося для Закхея не простим. Він був малим на зріст і через великий натовп народу не міг побачити Ісуса Христа. Тоді він вирішив вилізти на смоковницю, що росла поруч з тим місцем, де повинен був проходити Господь. Яке треба мати сильне бажання, щоб, будучи солідною людиною, наче якомусь хлопчаку залізти на дерево, аби лише побачити Ісуса Христа.
Чи міг не взяти на свої плечі добрий пастир за­блудлу вівцю, яка сама прийшла до нього? Порівнявшись з деревом, на якому сидів Закхей, Ісус Христос зупинився, підняв на нього очі і сказав йому: “Закхею, злізь скоріше, бо сьогодні Мені належить бути в тебе в домі” (Лк. 19, 5).
Схвильований такою мил
В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!
Дорогі браття і сестри!
125Сьогодні свята Церква нагадує нам про подію, пов’язану з переродженням Закхея. Закхей був начальник над митарями, що збирали податки для Римської імперії. Скупість, жорстокість, схильність до утисків людей були загальними рисами митарів. В народі поняття “митник” і “язичник” були різнозначними, для обох була одна загальна назва – “грішник”.

 

Проповідь на Євангельське зачало 28-ї неділі після П’ятидесятниці

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!
Дорогі браття і сестри!
Сьогодні було прочитане Євангеліє про покликаних на вечерю. Один чоловік справляв велику вечерю і запросив багатьох. Коли настав час вечері, він послав свого раба сказати запрошеним: “Ідіть, бо все вже готове”. І почали всі запрошені, ніби змовившись, вибачатися. Перший сказав: “Я купив землю і мені треба піти й оглянути її, прошу тебе, вибач мені”.
pro_poklukanux
Сьогодні було прочитане Євангеліє про покликаних на вечерю. Один чоловік справляв велику вечерю і запросив багатьох. Коли настав час вечері, він послав свого раба сказати запрошеним: “Ідіть, бо все вже готове”. І почали всі запрошені, ніби змовившись, вибачатися

Проповідь на Євангельське зачало 29-ї неділі після П’ятидесятниці

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!
Дорогі браття і сестри!
В Євангелії дуже часто зустрічаються згадки щодо прокази – цього страшного лиха Сходу. Нині ви чули євангельське оповідання про чудесне зцілення Господом Ісусом Христом десяти прокажених. Важко уявити собі весь жах становища прокаженого – ті фі­зич­ні та моральні страждання, на які приречений він хворобою і від яких не буде іншого рятунку, крім смерті.
nb53835В Євангелії дуже часто зустрічаються згадки щодо прокази – цього страшного лиха Сходу. Нині ви чули євангельське оповідання про чудесне зцілення Господом Ісусом Христом десяти прокажених. Важко уявити собі весь жах становища прокаженого – ті фі­зич­ні та моральні страждання, на які приречений він хворобою 

СЛОВО СВЯТІЙШОГО ПАТРІАРХА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ ФІЛАРЕТА НА СВЯТО ХРЕЩЕННЯ ГОСПОДНЬОГО

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!
Дорогі браття і сестри!

468px-Filaret-2008-08-19Ми святкуємо Хрещення Господа нашого Ісуса Христа. А це нагадує нам і про наше власне хрещення та змушує замислитися про ті обітниці, які ми наклали тоді на себе на все життя привселюдно перед лицем Церкви. Ці обітниці говорять дуже визначено: “зрікаюся сатани і всіх діл його” і одночасно з’єднуюся з Христом.

 

Проповідь Святійшого Патріарха Філарета на Євангельське зачало 27-ї неділі після П’ятидесятниці

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!
Дорогі браття і сестри!
Водній з юдейських синагог Iсус Христос навчав
народ у суботу, про що говориться у сьогоднішньому євангельському читанні. Там була жінка, яка вісімнадцять років страждала від духа немочі. Вона була скорчена і не могла стояти прямо. Побачивши її, Господь сказав: “Жінко, ти звільнена від своєї недуги” – і поклав на неї руки; вона одразу ж випросталася і стала славити Його.
22В одній з юдейських синагог Iсус Христос навчав народ у суботу, про що говориться у сьогоднішньому євангельському читанні. Там була жінка, яка вісімнадцять років страждала від духа немочі. Вона була скорчена і не могла стояти прямо

 

Притча про нерозумного багача ( Лк. 12: 16-21)

В Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа

luka11Браття і сестри! В сьогоднішню неділю Свята Церква повчає нас притчею про безумного багача ( Лк 12: 16-21) застерігаючи нас від стяжательства від егоїстичного піклування тільки про своє власне благополуччя.
Багач, про якого говорилось сьогодні в Євангелії, назбиравши собі багатство, сказав у своїй душі: « душе…спочивай, їж, пий, веселись…». Але Бог сказав йому: « Безумний цієї ночі ти позбудешся життя свого».